Министърът на отбраната на САЩ пристига в Скопие тази седмица заради референдума и Русия

© Associated Press

Министрите на отбраната на Съединените щати и Македония, Джеймс Матис и Радмила Шекеринска, във Вашингтон през май тази година.

Американският министър на отбраната Джеймс Матис пристига в Македония тази събота или неделя, две седмици преди референдума за смяната на името на 30 септември, предаде "Ройтерс".


Матис каза, че е загрижен заради руските "пакости", и намекна за евентуална намеса в референдума, на който македонците трябва да отговорят дали приемат новото име (Северна Македония), договорено с Гърция, и членството в ЕС и НАТО, което ще стане възможно с него.


"Притеснявам се за това... Това е типът пакости, които Русия върши от Естония до САЩ, от Украйна сега до Македония, винаги се е адаптирала към специфичната ситуация и винаги е (отвъд допустимото)", обясни Матис, предаде "Ройтерс". По думите му целта на визитата, за която все още не е съобщено дали ще е в събота или в неделя, е Вашингтон да покаже, че САЩ подкрепят македонския народ.

По същия въпрос той казва за радио "Гласът на Америка": "Мисля, че не трябва да има намеса в демокрацията. Да се изразява позиция на хартия е едно, но ако се правят бели, каквито правеше Русия... аз бих бил предпазлив."


Македония получи през юли покана за преговори с НАТО, а посланикът на Москва каза, че страната може да стане "мишена" при влошаване на отношенията между Русия и алианса.

Матис ще е вторият американски представител, който пристига в Скопие тази седмица. Утре в македонската столица ще е помощник държавният секретар по въпросите на Европа и Евразия Уес Мичъл.


Този браузър не поддържа елемента video.


Миналата седмица в Скопие бяха генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг и канцлерите на Германия и Австрия Ангела Меркел и Себастиан Курц.

Всичко, което е важно да знаете за:

Още по темата

Горещи теми

Още от Дневник

Почина Жорж Ганчев
Да благодариш на премиера. Има ли връзка Борисов с "войната за трупове" на БАБХ?
Прокуратурата да публикува и делата на Борисов, Пеевски и Горанов