Как гласуваха българските евродепутати по директивата за авторското право

© Европейски парламент

Повечето български евродепутати са одобрили спорната директива за авторското право. Евродепутатите от ГЕРБ, ДПС и ДСБ са гласували "за", а "България без цензура", ВМРО и двама от четиримата представители на БСП гласуваха "против" - това показва протоколът от днешния вот, с който Европарламентът прие позицията си за преговори с ЕК и Съвета на ЕС.


Текстът стана обект на небивало лобиране и спорове заради това, че засяга интересите на технологичните гиганти, творците и обикновените интернет потребители. Целта на новите мерки е да гарантират защитата на авторските права на артисти и журналисти, но според критиците им текстът може да доведе до всеобхватна цензура на интернет.


Евродепутатите приеха текста на ЕК с 438 гласа "за", 226 "против" и 39 въздържали се. "За" гласуваха членовете на ГЕРБ (Асим Адемов, Андрей Ковачев, Ева Майдел, Андрей Новаков, Емил Радев и Владимир Уручев), ДПС (Филиз Хюсменова, Илхан Кючюк, Искра Михайлова), Светослав Малинов от ДСБ и Петър Курумбашев от БСП.

"Против" гласуваха Николай Бареков от "България без цензура", Ангел Джамбазки от ВМРО и Момчил Неков и Сергей Станишев от БСП. Не са гласували Неджми Али от ДПС и Георги Пирински от БСП.


Повече за директивата четете тук.


Още по темата

Горещи теми

Още от Дневник

Радан Кънев: България е малка, колкото политическият капацитет на Бойко Борисов (допълнена)
Метрото от "Красно село" до бул. "Вл. Вазов" ще тръгне до края на годината, обяви Фандъкова
Съдът обяви сегашния временен кмет на "Младост" за незаконно избран