Как гласуваха българските евродепутати по директивата за авторското право

© Европейски парламент

Повечето български евродепутати са одобрили спорната директива за авторското право. Евродепутатите от ГЕРБ, ДПС и ДСБ са гласували "за", а "България без цензура", ВМРО и двама от четиримата представители на БСП гласуваха "против" - това показва протоколът от днешния вот, с който Европарламентът прие позицията си за преговори с ЕК и Съвета на ЕС.


Текстът стана обект на небивало лобиране и спорове заради това, че засяга интересите на технологичните гиганти, творците и обикновените интернет потребители. Целта на новите мерки е да гарантират защитата на авторските права на артисти и журналисти, но според критиците им текстът може да доведе до всеобхватна цензура на интернет.


Евродепутатите приеха текста на ЕК с 438 гласа "за", 226 "против" и 39 въздържали се. "За" гласуваха членовете на ГЕРБ (Асим Адемов, Андрей Ковачев, Ева Майдел, Андрей Новаков, Емил Радев и Владимир Уручев), ДПС (Филиз Хюсменова, Илхан Кючюк, Искра Михайлова), Светослав Малинов от ДСБ и Петър Курумбашев от БСП.

"Против" гласуваха Николай Бареков от "България без цензура", Ангел Джамбазки от ВМРО и Момчил Неков и Сергей Станишев от БСП. Не са гласували Неджми Али от ДПС и Георги Пирински от БСП.


Повече за директивата четете тук.


Още по темата

Горещи теми

Още от Дневник

Почина Жорж Ганчев
Да благодариш на премиера. Има ли връзка Борисов с "войната за трупове" на БАБХ?
Прокуратурата да публикува и делата на Борисов, Пеевски и Горанов