Здравното министерство публикува препоръки заради птичия грип

© Цветелина Белутова, Капитал

Заради зачестили случаи на птичи грип сред домашни птици в България, Министерството на здравеопазването публикува препоръки да се спазват следните основни правила:


Да не се консумират сурови или полусурови птиче месо, яйца или продукти от птичи произход.


При приготвяне на храната всички продукти от птичи произход, вкл. яйцата, да бъдат добре термично обработени.

Да се съхраняват разделно сурово месо и приготвени ястия. Да се използват различни дъски и ножове за обработка на сурово месо и други продукти.


Да се избягват директни контакти с болни, или умрели домашни и диви птици.

Да не се пипат предмети и повърхности, замърсени с птичи изпражнения и секрети.


След контакт с птици или замърсени предмети и повърхности задължително да се мият ръце с миещ препарат и вода и да се подсушават.


Птичият грип е заболяване, засягащо най-често дивите птици, но може да засегне и домашните птици. Заразените птици отделят вируси със слюнката, носния секрет и изпражненията си. Заразяването на хората с вируса на птичи грип се среща рядко и се извършва при директен контакт със заразени птици или замърсени повърхности и предмети. За рискови фактори се считат клане, обезперушаване, обработка на трупове на заразени птици и подготовката на птиче месо за консумация, както и консумацията на неправилно термично обработено месо от заразени птици.


Важно е да се знае, че вирусите на птичи грип не се предават на хора при консумация на правилно приготвени птиче месо и яйца.

В много редки случаи е установено предаване на заболяването от човек на човек.


Заболяването при хората протича с различна клинична картина: от лека инфекция на горните дихателни пътища (треска и кашлица) до тежка пневмония, сепсис. Възможно е да се прояви и с конюнктивит, диария, повръщане, коремни болки, енцефалит.

Още по темата

Горещи теми

Още от Дневник

Наклонено елипсовидно кръстовище във Варна възмути Камарата на архитектите в България
Комикът Зеленски е новият президент на Украйна (допълнена)
България е съсед на три от "най-нещастните икономики" в света