Ананиев разпореди проверки в сливенската болница след случая с починалата родилка

© Цветелина Белутова, Капитал

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев разпореди проверки в болница "Д-р Иван Селимински" в Сливен, където почина 33-годишна родилка, съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.


Екип на Районната здравна инспекция е в болницата. Днес там започват проверка и експерти от Изпълнителна агенция "Медицински одит".


Мнението на експерти за метода за раждане "Кристелер", при който не се изчаква бебето да се придвижи естествено, а се насилва навън от лекарите, четете тук.

Ръководството на Българския лекарски съюз припомня, че медицинската професия, особено родилните грижи, е дейност с повишен риск от усложнения в лечебно-диагностичния процес и не всеки проблем в този ракурс се обусловя от некомпетентност или грешка на медицинско лице, се казва в разпространена до медиите позиция.


"За установяване на нарушения се налага щателна проверка и разследване от компетентни органи – съдебно-медицински лица, Прокуратура, следствие към МВР, етичната комисия на Българския лекарски съюз, борд по акушерство и гинекология и т.н., за което се изисква необходим ресурс от време за уточняване на обективни и субективни обстоятелствата около съответния инцидент", се казва в съобщението.


Още по темата

Горещи теми

Още от Дневник

Радан Кънев: България е малка, колкото политическият капацитет на Бойко Борисов (допълнена)
Елена Енева, психолог: Вредно за психиката на детето е да се иска да определи кой от родителите е лош и кой - добър
"Ботев" стигна финала за купата след нов трилър с шест гола срещу ЦСКА