Смъртта на родилката в Плевен през юли била заради недобре планирана интубация

© Капитал, Надежда Чипева

Смъртта на родилката в Плевен, починала през юли, е заради недобре планирана интубация - изкуствено обдишване през трахеята. Това се разбира от съобщение на здравното министерство във връзка с приключилата проверка по случая. За констатираните нарушения в "диагностично-лечебния процес" ще бъде образувано административнонаказателно производство, а цялата документация по случая е предоставена на Районната прокуратура в Плевен, съобщават от министерството.


На 25 юли жената постъпва в болницата за планово Цезарово сечение. Направена била предоперативна анестезиологична консултация, но не е извършен преглед и в историята на бременността и раждането няма записани данни за състоянието на устната кухина и подвижността на шийния отдел на гръбначния стълб на пациентката. На по-късен етап това не е позволило да се направи оценка на риска от извършване на ендотрахеална интубация, е установила проверката.


По преценка на анестезиолога и по желание на пациентката раждането е планирано да се извърши под обща анестезия. По време на започналата в 9.00 ч. операция са били направени няколко опита за интубация, която не се е осъществила поради анатомични особености на устната кухина. Екипът е пристъпил към ръчно обдишване. Жената обаче прави тежък бронхоспазъм и хипотония. Вследствие настъпва остра хипоксия (задушаване), довела до пренатално страдание за плода.Реанимационните мероприятия са продължили до 14.00 ч., след което е взето решение за преустановяването им поради настъпила необратима сърдечна и съдова слабост.

Във връзка с установените проблеми изпълнителната агенция "Медицински одит" е препоръчала на болницата до края на септември да разработи и приложи писмена процедура за оценка на риска при осъществяване на ендотрахеална интубация. Която към момента не съществува там.

Още по темата

Горещи теми

Още от Дневник

Радан Кънев: България е малка, колкото политическият капацитет на Бойко Борисов (допълнена)
Елена Енева, психолог: Вредно за психиката на детето е да се иска да определи кой от родителите е лош и кой - добър
"Ботев" стигна финала за купата след нов трилър с шест гола срещу ЦСКА