Здравната каса вече плаща частично за зъбни протези на възрастни хора

© Юлия Лазарова, Дневник

От първи септември се въвежда нова стоматологична услуга, платена от здравната каса, съобщава БНР. Хората от 65 до 69 години ще имат правото на цялостна зъбна протеза. Услугата е експериментална и ще продължи до април следващата година.


В хода на работата ще се разбере дали ще последва предоговаряне и увеличаване на възрастовата граница, тъй като според стоматолозите от тази услуга реално се нуждаят по-възрастните хора.


Към момента няма никаква яснота колко хора между 65 и 69 години имат необходимост от цялостна зъбна протеза.Според д-р Красимира Сариева, председател на Районната колегия на Българския лекарски съюз, от тази услуга реално се нуждаят по-възрастните пациенти.

"След 70 години, тогава вече е по-пълното обеззъбяване, но сега така са преценили да бъде стартът на услугата - от по-ограничена възрастова група, в която има по-малко хора тотално обеззъбени, за да се види как ще започнат нещата", коментира тя.


Новата услуга няма да е напълно безплатна, тъй като здравната каса поема само труда на зъболекаря.

"Касата плаща на зъболекаря 200 лева твърдо, а пациентът ще си заплаща зъботехническата услуга. Цената на услугата зависи вече от лабораторията, в която ще се изработва тази протеза".


При следващото договаряне със здравната каса от Българския лекарски съюз ще настояват за разширяване на възрастовата граница над 75 години, за да може услугата да достигне до пациентите, които реално се нуждаят от нея.


"В тази възрастова група, ако има пълно обеззъбяване, пациентът изобщо не може да ползва услугите на здравната каса, защото като няма зъби, нито пломби може да направи, нито зъби може да вади, така поне да си направи една протеза, с която да може да се храни. Така че, когато започнат преговорите с касата и от Българския лекарския съюз - нашата комисия, тогава вече ще може да се коментират тези неща", обяснява тя.

Още по темата

Горещи теми

Още от Дневник

Радан Кънев: България е малка, колкото политическият капацитет на Бойко Борисов (допълнена)
Елена Енева, психолог: Вредно за психиката на детето е да се иска да определи кой от родителите е лош и кой - добър
"Ботев" стигна финала за купата след нов трилър с шест гола срещу ЦСКА