Лекари предлагат четири болници да приемат пациенти при бедствени ситуации в Софийско

© Анелия Николова, Дневник

Лечебни заведения с непрекъснат режим на работа и разполагащи с екипи, отговарящи за всички видове политравматични наранявания, да приемат пациенти при бедствени ситуации в София и София-област. Това предложение направи управителният съвет на Столичната лекарска колегия до президента Румен Радев, премиера Бойко Борисов, здравния министър Кирил Ананиев, управителя на здравната каса Дечо Дечев и председателя на Българския лекарски съюз Иван Маджаров.


Предложението им идва близо две седмици след автобусната катастрофа край Своге, при която загинаха 17 души, а десетки бяха ранени. Инцидентът доведе и до политически трусове, като трима министри – Валентин Радев, Николай Нанков и Ивайло Московски, подадоха оставки, а вицепремиерът Валери Симеонов заплаши, че може да изкара партията си НФСБ от управляващата коалиция.


Съсловието на столичните лекари подчертава, че в София и областта вече живеят над 1 млн. души и това налага да се подобрят комуникациите на структурите в държавата при тежки инциденти. Зя целта те предлагат конкретно фиксирани спешни центрове да поемат пострадалите при тези инциденти. Това са "Пирогов", ВМА, УМБАЛ "Св. Анна" и ИСУЛ.

"По този начин ще се постигне равномерно, точно, ясно разпределение на спешността", уточняват от лекарската колегия.


Идеята на съсловната организация е да се обезпечи необходимото доoкомплектоване с апаратура на съответните болници, да се създаде и поддържа болничен резерв от свободни легла в обем на 20% от легловата база и да се осигури безлимитна дейност на конкретните медицински заведения.


Още по темата

Горещи теми

Още от Дневник

Жена е открита мъртва в столичния кв. "Младост"
Григор Димитров отново загуби от Надал и изпадна от топ 40
Сауната на терасата на Пламен Георгиев е без документи, установи проверката на общината