Как зехтинът и сънят могат да намалят риска от инфаркт и инсулт

© Анелия Николова, Дневник

Храните с високо съдържание на ненаситени мазнини могат да предпазват от сърдечно-съдови заболявания. Това показва ново проучване на Изследователския център за биомедицинска наука на болницата "Сент Майкъл", който работи съвместно с учени от Университета на Торонто.


Анализът обръща внимание на аполипопротеина А-IV, известен като АроА-IV, който е плазмен протеин. Нивата му се повишават след храносмилането на храни с високо съдържание на ненаситени мазнини. Пример за такава храна е зехтинът. По-високите нива на АроА-IV в кръвта са свързани с по-малка вероятност от сърдечно-съдово заболявания.


АроА-IV влияе на тромбоцитите, които са малки кръвни клетки, играещи ключова роля при множеството сърдечно-съдови заболявания. При натрупването на голям брой тромбоцити може да се стигне до запушване на кръвоносните съдове, което блокира притока на кръв и води до тромбоза, която е най-честата причина за смъртност и заболеваемост от сърдечни проблеми в световен мащаб.



Тромбоцитите могат да запушат кръвоносни съдове, а ако това се случи в сърцето или мозъка, най-често се стига до инфаркт или инсулт. По-високите нива на ApoA-IV обаче забавят натрупването на плаки в кръвоносните съдове и намаляват вероятността от смъртност от сърдечно-съдови заболявания.


Освен храните с високо съдържание на ненаситени мазнини друг основен фактор за по-високи нива на ApoA-IV е сънят. Съчетанието между двете намалява драстично възможността от получаване на инфаркт или инсулт.

Още по темата

Горещи теми

Още от Дневник

Орбан - Скрипал - чемодан - вокзал... Москва
България започва с мач срещу Иран втората фаза на световното по волейбол (пълна програма)
Миню Стайков остава за постоянно в ареста