Австралия спря товарен кораб с 50 000 живи овце след скандалeн клип за условията на борда

© Reuters

Корабът "Ауаси експрес"

Товарен кораб, който е трябвало да транспортира над 50 000 живи овце от Австралия до Близкия изток, бе спрян преди да отплава. Причината бе разпространено видео, на което се виждат плачевните условия за животните на борда, предаде "Франс прес", цитирана от БТА.


Видеоматериалът е заснет на борда на товарния кораб "Ауаси експрес", плаващ под панамски флаг, по време на пет пътувания миналата година между Австралия и Катар, Кувейт и Оман. Той бе разпространен от асоциацията "Австралийски животни".


Шокиращите кадри показват животни, които които агонизират в екскрементите си и не могат да дишат в малките пространства, които не се проветряват. Екипажът изхвърля десетки трупове зад борда.Видеоклипът съдържа смущаващи изображения


Овцете са били натъпкани зад заграждения на 10-те нива на кораба, принудени да стоят прави три седмици в непоносима горещина. "Те умираха пред очите ни", заяви Фейсал Улах, служител на кораба от Пакистан, който е направил видеата. "Едно след друго, тези животни сякаш бяха хвърляни в пещ", обясни той пред австралийски телевизионен канал.


Австралийските власти, отговарящи за морската сигурност (АМСА), потвърдиха днес, че хиляди овце са загинали."Ауаси експрес", който тази седмица трябваше да отплава от Австралия вероятно за Катар и Кувейт, бе задържан от АМСА, установила обезпокоителна липса на условие за проветряване в някои ограждения.


Всяка година Австралия изнася живи животни за над 800 милиона австралийски долара (500 милиона евро). Това е доходоносен сектор, който понася все повече критики от защитниците на животни.


През 2013 г. Австралия спря за няколко месеца износа на живи животни за Египет, след като бяха разпространени видеоматериали за лошо отношение към превозвани крави, припомня АФП.

Още по темата


Изпращане на видео

Последни

Тимерманс видя шанс за скорошен край на мониторинга в България, Румъния прави стъпки назад
Веселина Сариева - какво е да си арт дилър в България (видео)
Стилиян Петров стана герой в поредица "Иконите" на "Астън вила" (видео)

Още от Дневник

Еврокомисията представя днес мониторинга за България при нулев медиен интерес в чужбина
"Демократична България": Борисов се сваля сам
На Коледни Заговезни за последно се яде месо преди постите