Слаб интерес към държавните субсидии за покупка на електромобили

© Рено Нисан България

Интересът на министерства, държавни и общински структури към целевите субсидии за покупка на електромобили е слаб и Националният доверителен екофонд (НДЕФ) открива пета процедура в търсене на проекти. По информация от фонда, разпространена днес, от предвидените 2 млн. лева до момента са усвоени малко над половината.


Все още по програмата за насърчаване използването на електромобили има 920 хиляди лева. Набирането на нови проекти започна на 20 август и продължава до 1 октомври 2018 г.


Причината за слабия интерес вероятно се крие в това, че държавата отпуска фиксирана сума, независимо от цената на превозното средство. Така например за лек и лекотоварен автомобил на ток се дават 20 хиляди лева, при положение че най-евтините подобни струват поне 53 хиляди лева.

Фондът отпуска и субсидията за зареждащите се от контакта хибриди, като при тях помощта е 10 000 лева.


Националният доверителен екофонд (НДЕФ) дава също 20 000 лева за изцяло електрически превозни средства, които се използват в комуналните дейности, 30 000 лева за изцяло електрически ванове със 7+1 или 6+1 места и до 40 000 лева за електрически автобуси и микробуси.

Реализираните проекти


Досега по схемата за насърчаване използването на електрически превозни средства в рамките на Инвестиционна програма за климата са подадени 49 проекта. Към 21.08.2018 г. по схемата са усвоени и разплатени 380 хиляди лева по 15 проекта.


С тези средства са закупени 17 електромобила за 340 хиляди лева и 4 за хибридни електрически превозни средства на стойност 40 хиляди лева.


Отхвърлени са 3 били проекта, 17 кандидата са се отказали от участие в схемата, 13 проекта са в процес на изпълнение на различни етапи, а по 3 проекта са сключени договори и предстои плащане.

Кой вече си купи


До момента с пари по програмата екологични автомобили са купили Министерството на околната среда и водите, Министерството на икономиката, Министерството на труда и социалната политика, Главна дирекция "Гражданска въздухоплавателна администрация" и общините Пловдив, Асеновград, Самоков, Горна Оряховица, Бургас, Сливница, Смолян, Габрово, Враца и Гоце Делчев.


Проектите в процес на изпълнение са на Министерството на образованието и науката, на Столичната община, на инспектората към Столична община, както и общините Никола Козлево, Варна, Сливен, Иваново, Хасково, Казанлък, Елин Пелин, Козлодуй, Благоевград и Бургас.

Още по темата

Горещи теми

Още от Дневник

Радан Кънев: България е малка, колкото политическият капацитет на Бойко Борисов (допълнена)
Метрото от "Красно село" до бул. "Вл. Вазов" ще тръгне до края на годината, обяви Фандъкова
Съдът обяви сегашния временен кмет на "Младост" за незаконно избран