Слаб интерес към държавните субсидии за покупка на електромобили

© Рено Нисан България

Интересът на министерства, държавни и общински структури към целевите субсидии за покупка на електромобили е слаб и Националният доверителен екофонд (НДЕФ) открива пета процедура в търсене на проекти. По информация от фонда, разпространена днес, от предвидените 2 млн. лева до момента са усвоени малко над половината.


Все още по програмата за насърчаване използването на електромобили има 920 хиляди лева. Набирането на нови проекти започна на 20 август и продължава до 1 октомври 2018 г.


Причината за слабия интерес вероятно се крие в това, че държавата отпуска фиксирана сума, независимо от цената на превозното средство. Така например за лек и лекотоварен автомобил на ток се дават 20 хиляди лева, при положение че най-евтините подобни струват поне 53 хиляди лева.Фондът отпуска и субсидията за зареждащите се от контакта хибриди, като при тях помощта е 10 000 лева.


Националният доверителен екофонд (НДЕФ) дава също 20 000 лева за изцяло електрически превозни средства, които се използват в комуналните дейности, 30 000 лева за изцяло електрически ванове със 7+1 или 6+1 места и до 40 000 лева за електрически автобуси и микробуси.Реализираните проекти


Досега по схемата за насърчаване използването на електрически превозни средства в рамките на Инвестиционна програма за климата са подадени 49 проекта. Към 21.08.2018 г. по схемата са усвоени и разплатени 380 хиляди лева по 15 проекта.


С тези средства са закупени 17 електромобила за 340 хиляди лева и 4 за хибридни електрически превозни средства на стойност 40 хиляди лева.


Отхвърлени са 3 били проекта, 17 кандидата са се отказали от участие в схемата, 13 проекта са в процес на изпълнение на различни етапи, а по 3 проекта са сключени договори и предстои плащане.


Кой вече си купи


До момента с пари по програмата екологични автомобили са купили Министерството на околната среда и водите, Министерството на икономиката, Министерството на труда и социалната политика, Главна дирекция "Гражданска въздухоплавателна администрация" и общините Пловдив, Асеновград, Самоков, Горна Оряховица, Бургас, Сливница, Смолян, Габрово, Враца и Гоце Делчев.


Проектите в процес на изпълнение са на Министерството на образованието и науката, на Столичната община, на инспектората към Столична община, както и общините Никола Козлево, Варна, Сливен, Иваново, Хасково, Казанлък, Елин Пелин, Козлодуй, Благоевград и Бургас.

Още по темата

Горещи теми

Още от Дневник

Тиафо прекърши устрема на Григор Димитров в 220-минутна битка
Николай Банев обвини в лъжа прокуратурата с писмо от ареста
Кметът на Стара Загора съди за 5 хил. лева мъж, нарекъл го "смешник" във "Фейсбук"