Кметът на Царево: Застрояването на Силистар е фалшива новина

© Юлия Лазарова, Дневник

Фалшива новина е, че плажът "Силистар" ще бъде застрояван - това беше политическа заигравка от страна на опозицията. Думите са на кмета на Царево Георги Лапчев, цитиран от "Фокус".


"Плажът "Силистар" няма да бъде застрояван - това е фалшива новина. Става въпрос за един имот, който е на повече от половин километър от плажа. Изобщо не става въпрос за застрояване, а за допускане, за да може един проектант да започне да търси начин как един изчезнал във времето път отново да се появи - защото той е там на практика, но на документи го няма", обясни Лапчев.


Днес кметът на Царево даде брифинг, след като вчера премиерът Бойко Борисов му нареди по партийна линия да спре плановете за застрояване на парцел от 22 декара в местността, която досега се опази от бетона. Вчера общинският съвет в Царево даде одобрение за изработване на план за застрояване на парцела. В съвета влизат 13 съветници, като предложението на Лапчев е получило подкрепа от деветима от тях, от които 8 са от партия ГЕРБ. Предложението на кмета е да се изработи подробен устройствен план за поземлен имот на дружеството "Ню Билдинг Естейтс" ЕООД, който, според информация на сайта "Бивол", да му позволи да го застрои с вилни сгради.

Нито "Бивол", който пръв публикува информацията за инвестиционния проект, нито природозащитници, които излязоха с декларации против, са твърдели, че строителството ще е върху плажа - нещо, което и кметът отрече.


По думите на Лапчев в общината не е постъпвал инвестиционен проект, като нямало дори и инвестиционно намерение за строеж. Своето предложение за изработване на подробен устройствен план за направата на до два жилищни етажа кметът обясни с нуждата да се защити пътят към плажа "Силистар", който минавал през частен имот от 22 декара. Обясни, че ако някой евентуално поиска да строи там - да е сигурно, че ще го прави около пътя.

"Тя (опозицията - бел.ред.) отдавна се опитва да създаде конфликт, а реално проблем няма", заяви Лапчев след като БСП, чиито общински съветници са гласували против, обяви, че ще атакува решението в съда. Фалшива новина било и че теренът попада в природния парк "Странджа", твърди кметът.


Премиерът Борисов настоя вчера това решение на съветниците да се отложи до "пълното убеждаване на обществеността в правотата на това решение".

Още по темата

Горещи теми

Още от Дневник

Радан Кънев: България е малка, колкото политическият капацитет на Бойко Борисов (допълнена)
"Ботев" стигна финала за купата след нов трилър с шест гола срещу ЦСКА
Елена Енева, психолог: Вредно за психиката на детето е да се иска да определи кой от родителите е лош и кой - добър