Започна подготовката на място за източване на мазута от потъналия кораб край Созопол

© Правителствена Информационна Служба

Един от корабите, които ще участват в операцията

Подготвителните действия на място за източване на мазута от потъналия в Созополския залив кораб са започнали днес, съобщиха от Министерството на регионалното развитие. Работната платформа, която ще е в основаната на операцията, вече е разположена в морето над потъналия през 1921 г. плавателен съд.


Първата задача е подробно заснемане на разположението на "Мопанг", за да се прецени как да застанат плавателните съдове, участващи в операцията. Пред "Нова телевизия" водолазът Ивайло Иванов, който е и собственик на работната платформа, обясни, че следващите стъпки са разграфяване на целия кораб, почистване до метал на местата, където са резервоарите, пробиване на отвори и източване на мазута.


Според него в операцията ще участват между шест и дванадесет души, а мазутът може да се източи за поне 50 дни. За толкова дълга операция са и отпуснатите от правителството през миналата седмица 2.4 млн. лева.

Нямало ново замърсяване на водата


Пред "Нова телевизия" директорът на Изпълнителна агенция "Морска администрация" кап. Живко Петров повтори, че досегашният разлив на мазут е овладян още преди седмица и в момента от кораба не излиза гориво. Той обясни, че петролните петна във водата по крайбрежието са остатъчни части от първоначалния разлив.

Заместник-директорът на Регионалната здравна инспекция в Бургас д-р Марина Кофинова съобщи, че при последните изследвания на проби от морската вода в района не са открити следи от петролни продукти и тя отговаря на стандартите. "Резултатите от пробите са добри. Няма здравен риск за гражданите, които посещават плажовете", допълни доктор Кофинова.


Историята накратко


Замърсяването идва от американския кораб "Мопанг", който е превозвал товари между Истанбул и Бургас през 20-те години на ХХ век. През 1921 г. той попада на останала в морето мина от Първата световна война в района на остров Свети Иван край Созопол и потъва бързо.


Корабът дълги години е една от атракциите за водолазите в района, но от около петнадесет години от резервоарите му започва да изтича мазут. След бурите в началото на август количеството се увеличава драстично, което и налага корабното гориво да бъде източено. Според данните капацитетът на резервоарите на "Мопанг" е над 600 тона, но не се знае колко мазут има в тях.

През миналата седмица водолазът доброволец Михаил Заимов, който пръв сигнализира за проблема, предупреди в телевизионно интервю, че има опасност всеки момент корабът "Мопанг" да се разцепи и да изпусне наведнъж 100 тона мазут.

Още по темата

Горещи теми

Още от Дневник

Радан Кънев: България е малка, колкото политическият капацитет на Бойко Борисов (допълнена)
"Ботев" стигна финала за купата след нов трилър с шест гола срещу ЦСКА
Елена Енева, психолог: Вредно за психиката на детето е да се иска да определи кой от родителите е лош и кой - добър