Планът за строителство на Силистар противоречи на закона, установи екоинспекцията

© Юлия Лазарова, Дневник

Одобреният от общинския съвет в Царево подробен устройствен план в местността Силистар противоречи на Закона за устройството на територията, защото не е преминал през оценка за въздействието върху околната среда и през класификация на възможното замърсяване.


Това е установила проверка на Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) в Бургас, като вече са съобщили за това на областния управител, който може да спре решението на общинския съвет. Министерството на регионалното развитие и благоустройството също е уведомено, подчертават в писмо до медиите от инспекцията.


Подробният устройствен план за един парцел от 22 хил. кв. метра беше одобрен от съветниците в Царево в края на миналата седмица, като според сайта "Биволъ" той предвижда построяване на вилно селище със сгради до 2 етажа. След решението премиерът Бойко Борисов нареди на кмета Георги Лапчев, който внесе плана за гласуване, да не изпълнява решението до пълното убеждаване на обществеността в правотата му. В пресконференция на следващия ден Лапчев определи като фалшива новина информацията, че с плана се предвижда застрояване, като по думите му той ще урегулира път.

Според екоинспекцията в Бургас от общината е трябвало да им изпратят проекта за подробен устройствен план, за да му бъде изготвена Оценка за въздействието върху околната среда, както и за определяне на степента на замърсяване на предвиденото съоръжение. Тези изисквания са заложени в Закона за опазване на околната среда и според Закона за устройство на територията, без да са спазени процедурите, планът не може да получи одобрение.


"С цел недопускане на нарушения на законодателството РИОСВ - Бургас, се обръща към институциите за предприемане на действия в рамките на тяхната компетентност", пишат още от екоинспекцията.


Още по темата

Горещи теми

Още от Дневник

Наклонено елипсовидно кръстовище във Варна възмути Камарата на архитектите в България
Комикът Зеленски е новият президент на Украйна (допълнена)
България е съсед на три от "най-нещастните икономики" в света