София ще поиска от "Витоша ски" да ремонтира или премахне лифтовете в планината

© Юлия Лазарова, Дневник

Първа станция на лифт на Княжевския лифт

Столичната община ще възложи на собственика на лифтовете на Витоша - дружеството "Витоша ски", или да възстанови, или да премахне съоръженията. За целта обаче трябва да приключи проверката на състоянието им, която в момента се изпълнява от общинската дирекция "Контрол по строителството". Това се разбра от думите на кмета на София Йорданка Фандъкова на пресконференция днес, съобщава "Фокус".


Ремонтът или премахването на лифтовете ще бъде за сметка на дружеството собственик, увери тя.


От четирите лифта в планината, чиито начални станции са близо до града - Драгалевски, Симеоновски, Романски и Княжевски, работят само първите два и то само в събота и неделя, като кабинковият през ски сезона работи всеки ден. "Витоша ски" ги купи от Столичната община през 2007 г. заедно с всички други съоръжения в планината за 8.3 млн. лева.

В края на миналата година председателят на общинския съвет Елен Герджиков определи този договор като "смешен" заради липсата на каквито и да било клаузи за прекратяването му и условие съоръженията да работят.


"Очевидно има някакви обективни и субективни фактори, които пречат на собственика да обнови съоръженията", каза днес Герджиков, като посочи някои от оправданията на "Витоша ски" - "законови процедури, противоречия с неправителствени и екологични организации" и др. Той за пореден път каза, че общината неведнъж е водила разговори с "Витоша ски" да започне ремонти, но без успех.

Герджиков посочи и течащите процедури за приемане обновяване на плана за управление на природен парк "Витоша" и малките изменения по действащия, като възможности за обновяване на лифтовете. Той увери, че и двата проекта не предвиждат никакво ново строителство или удължаване на лифтовете.

Още по темата

Горещи теми

Още от Дневник

Радан Кънев: България е малка, колкото политическият капацитет на Бойко Борисов (допълнена)
Елена Енева, психолог: Вредно за психиката на детето е да се иска да определи кой от родителите е лош и кой - добър
"Ботев" стигна финала за купата след нов трилър с шест гола срещу ЦСКА