Пречиствателната станция "Златни пясъци" се препълни

© Спас Спасов

Министерството на околната среда и водите проверява сигнал за препълване на пречиствателната станция в курорта Златни пясъци, довело до изтичане на отпадни води по алеите в комплекса. Това заяви министърът на околната среда и водите Нено Димов на пресконференция във Варна, цитиран от БНР.


По-рано през деня е имало спешна среща между министъра, ръководството на ВиК – Варна, зам.-кмета на града Христо Иванов заради подаден от ВиК – Златни пясъци, сигнал за затруднения в работата на пречиствателната станция. В срещата са участвали още управителят на Варненска област Стоян Пасев, директорът на ВиК – Варна, Валентин Вълчанов и Христина Генева, директор на Районната инспекция по околна среда във Варна, се казва в съобщение на Министерството на околната среда и водите.


От ВиК – Златни пясъци, информираха, че има препълване на системата, което може да доведе до преливане от шахтите, каза министър Димов, цитиран от пресцентъра на министерството.

Във връзка със сигнала местната екоинспекция е извършила 24-часови проби от водата при изхода на пречиствателна станция "Златни пясъци". Очаква се резултатите да са готови следващата седмица, след което ще се направят и втори – контролни проби. "Ще бъде завишен контролът върху пречиствателна станция "Златни пясъци", съобщи министърът.


От ВиК – Варна, увериха, че към момента станцията е в състояние да поеме пречистването на водите от курорта, като се вземат допълнителни мерки за обезпечаване на постъпващите водни количества. "Пречиствателната станция работи в обичайния режим", каза директорът на ВиК – Варна, Валентин Вълканов.

В последните седмици нивото се увеличава, защото консумацията на вода и отвеждането й в станцията нараства поради факта, че посетителите на курорта са повече. "По време на пика на летния сезон пречиствателната станция е работила в нормален експлоатационен режим. Няма преливане от шахтите", информира Вълканов. Според него проблемът е, че дъждовните води се отвеждат в битовата канализация.

Още по темата

Горещи теми

Още от Дневник

Наклонено елипсовидно кръстовище във Варна възмути Камарата на архитектите в България
Комикът Зеленски е новият президент на Украйна (допълнена)
България е съсед на три от "най-нещастните икономики" в света