На "Силистар" не е забранено всичко, но не е и разрешено всичко, смята министър Димов

© МОСВ

Нено Димов при вчерашната му проверка в района на потъналия кораб

"На плаж "Силистар" не е забранено всичко, но не е разрешено всичко", така обобщи ситуацията днес по Би Ти Ви министърът на околната среда и водите Нено Димов. Защитената зона отново е във фокуса на вниманието, след като през миналата седмица Общинският съвет на Царево одобри план за застрояване на парцел в местността. Впоследствие премиерът Бойко Борисов нареди първо на кмета, а после и на областния управител да спрат решението, докато се провери неговата законност. Вчера се самосезира и прокуратурата.


Днес Димов уточни, че Общинският съвет в Царево е взел решението в нарушение на Закона за устройство на територията, който изисква да бъде сезирана Районната инспекция по околната среда, която да се произнесе каква процедура трябва да се следва. Той приключи коментара по темата с позицията, че повече може да каже, когато министерството получи запитване за конкретния проект.


За "Корал" нямало заявени намерения за строеж

Коментирайки евентуално строителство в района на плаж "Корал", Нено Димов обяви, че за момента няма инвестиционно намерение. В отговор на въпрос той обяви, че ако такова се появи, държавата би могла да откупи терена, ако собственикът реши да продава.


Нено Димов използва случая да произнесе дълъг монолог, в който атакува хората, които ползват "Корал". "Там има нерегламентирано сметище и "Корал" е далеч от природен плаж", обяви министърът. Отговаряйки на въпрос за влизането на хоро в едно от рилските езера Димов отново атакува плажуващите в района. "Реакцията показва двойни стандарти. Проблем е влизането в езерото, но то няма толкова големи екологични отражения, колкото едно незаконно сметище", посочи Нено Димов.

По европейските стандарти разлив край Созопол няма


На въпрос за ситуацията с изтичането на мазут от потъналия кораб край Созопол Димов обяви, че според данните от снимките на сателита, който следи за петролни замърсявания в Европа, такова в района няма. "Техните класификации са за малки, средни, големи разливи, по тях разлив край Созопол няма", обобщи Димов.


Според него не може да се говори за екологична катастрофа и призова да се използват малко по-внимателно думите. На въпрос за това има ли мазут по плажовете Димов каза, че е имало такива случаи и са направени предписания за почистване към концесионерите, а където няма такива, към кметовете.

Още по темата

Горещи теми

Още от Дневник

Радан Кънев: България е малка, колкото политическият капацитет на Бойко Борисов (допълнена)
"Ботев" стигна финала за купата след нов трилър с шест гола срещу ЦСКА
Елена Енева, психолог: Вредно за психиката на детето е да се иска да определи кой от родителите е лош и кой - добър