Кметът на Царево: Не мога да кажа дали ще се строи на плаж "Силистар"

© Юлия Лазарова, Дневник

"Не мога да кажа дали ще има строителство на плаж "Силистар", каза в ефира на Би Ти Ви кметът на Царево Георги Лапчев. Защитената зона е във фокуса на вниманието, след като в края на август Общинският съвет на Царево одобри план за застрояване на парцел в местността. Впоследствие премиерът Бойко Борисов нареди първо на кмета, а после и на областния управител да спрат решението, докато се провери неговата законност. Самосезира се и прокуратурата.


"Това зависи от институциите, тъй като собственикът е онзи, който трябва да вземе съответното съгласуване от Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ), от земеделието, и когато предостави тези документи, едва тогава процедурата може да бъде завършена. Ние като община само даваме старт на една процедура, като причината е да подсигурим достъпа до плажа", посочи кметът.


По думите му решението на общинските съветници е взето, за да се предотвратят евентуални дела към държавата и към общината и за да се реши 10-годишният проблем, свързан с пътя. "В едната част се намира река, а над него преминава държавен горски фонд. Вече опитахме с областния управител да прокараме трасе през държавния горски фонд, за да може да го заобиколим, но РИОСВ и природен парк "Странджа" ни отказаха. В реката няма как да преминават колите, така че единственият достъп до плажа преминава през този частен имот", заяви Лапчев.

"Няма как да има каквато и да е договорка, институциите са онези, които гарантират, защото собственикът трябва да получи съответните съгласувания, общината не е собственик", увери той. По думите му няма внесен план за застрояване, а има внесено искане за започване на процедура по подробен устройствен план (ПУП). "Дали тя ще завърши и ще получи съответните съгласувания, зависи от това дали собственикът ще го пожелае. Ние не сме собственик, така че няма как да преследваме такива желания", подчерта Лапчев. Според него казусът е недостатъчно добре обяснен на обществото и трябва да се разясни каква всъщност е идеята.


Миналата седмица министърът на околната среда и водите Нено Димов обобщи ситуацията с думите: "На плаж "Силистар" не е забранено всичко, но не е разрешено всичко."

Вчера решението на общинския съвет е постъпило в областната управа в Бургас, така че областният управител трябва тепърва да излезе с решение дали тази процедура е законна.


Общинският съветник от БСП в Царево Живко Жеков обясни, че е гласувал против решението, защото счита, че с тази първа стъпка започва застрояването на този див край. "Теренът попада в природен парк "Странджа" и "Натура 2000". Против съм, защото считам, че в процес на утвърждаване на подробен устройствен план на община Царево не може да се разглеждат на парче отделни ПУП-ове", отбеляза той.


Общинският съветник Донка Атанасова също е гласувала против, като преди това е предложила точката да се отложи, докато не постъпи становище от РИОСВ. "Беше ми отговорено, че на експертен съвет преди това представител на РИОСВ с всички останали се е съгласил на това допускане за застрояване и те си взеха решение", обясни тя.


"В един и същи ден е постъпило предложението за допускане на изработване на проект за ПУП и се е провел експертният съвет. Всички 11 души са се съгласили и са одобрили това, което е искано", допълни Атанасова.

Кметът на Царево обаче подчерта, че не се е бързало с приемането на решението. "Сделката не е сключена толкова скоро. На мен ми е известно, че банката е продала този имот още миналата година, просто са го финализирали по-късно. Ничий интерес не е спазван, единствената причина беше да се реши този 10-годишен проблем", заяви той.


По думите му така проблемът с пътя и паркирането се решава в най-проблемния участък. "После пътят наистина ще опре в частен имот, там също трябва да се решава този проблем. Той не може да бъде решен наведнъж, защото казусите са абсолютно различни. Тук имаме урбанизирана територия, в другия случай е земеделска земя и трябва да имаме общ устройствен план", каза още Лапчев.

Още по темата

Горещи теми

Още от Дневник

Наклонено елипсовидно кръстовище във Варна възмути Камарата на архитектите в България
Комикът Зеленски е новият президент на Украйна (допълнена)
България е съсед на три от "най-нещастните икономики" в света