Нов проект ще покаже колко важна е мрежата "Натура 2000"

© БДЗП

Лешояди, част от колонията в Кресна

Природозащитници и медии ще работят заедно, за да направят по-популярни сред българите европейските политики за опазване на околната среда. Такава е целта на проекта "Натура 2000" в България – Нови хоризонти", в която партньори са "Зелени Балкани", "Дарик радио", dnevnik.bg, "Капитал" и "Хоби тв".

Задачата на партньорите е да се постигне "значима промяна в отношението на обществото и неговата информираност към Европейската екологична мрежа "Натура 2000", се казва в официалното съобщение за старта на проекта. Той е първи по рода си е и финансиран от програма "Лайф" на Европейската комисия.


От "Зелени Балкани" обясняват, че за целта са подбрани


няколко животински видове

всеки от които е с голямо природозащитно значение, но по една или друга причина това не се знае от хората, а заради насадени предразсъдъци има негативно отношение към тях. Такива са белоглавият и брадатият лешояд, ловният сокол, белошипата ветрушка, делфините, прилепите, малкият корморан, гривестата рибарка, червеногушата гъска и царският орел.


"Липсата на информация е и причината често хората да имат негативно отношение към мрежата "Натура 2000" - един от най-важните и успешни инструменти, чрез които се гарантира опазването на природата в Европейския съюз", посочват участниците в проекта.

"С помощта на нашите партньори от националните медии се стреми да достигнем до максимално широк кръг", казва Елена Стоева, ръководител на проекта. "Идеята ни е да акцентираме усилията си към младите хора, вземащите решения, представителите на отговорните институции, но също така и към широката общественост, която често не е запозната с истинското значение на природозащитата и опазването на природата за просперитета на държавата и качеството на живот на отделните граждани", обяснява тя.


Екипът на проекта споделя, че


опазването на природата не само не е в противоречие с развитието на бизнеса


а е предпоставка за икономическо развитие и повишаване на стандарта на живот.

Проектът включва разработването и излъчването на научнопопулярни филми и видеоанонси, радиоклипове и предавания по важни природозащитни теми, интернет семинари, насочени към бизнеса, срещи по "горещи природозащитни теми" с местни заинтересовани и отговорни институции, работа с журналистите и млади хора, участие и организиране на публични събития, форуми.


Проектът е с продължителност 5 години и официалното му начало бе на 1 септември, която се отбелязва Денят на лешоядите в Сливен.

Всичко, което е важно да знаете за:

Още по темата

Горещи теми

Още от Дневник

Радан Кънев: България е малка, колкото политическият капацитет на Бойко Борисов (допълнена)
Метрото от "Красно село" до бул. "Вл. Вазов" ще тръгне до края на годината, обяви Фандъкова
Съдът обяви сегашния временен кмет на "Младост" за незаконно избран