Областният управител оспори решението за "Силистар" с мотив за незаконосъобразност

© Юлия Лазарова, Дневник

Областният управител на Бургас Вълчо Чолаков е оспорил пред Административния съд решението на общинския съвет в Царево, с което одобри подробен устройствен план на парцел от 22 хил. метра в района на "Силистар". От съобщение на сайта на областната управа се вижда, че според Чолаков общинските съветници са одобрили проекта, без да са спазени законовите процедури.


Причината е, че имотът попада в границите на природен парк "Странджа", като според областната управа в този случай проектът трябва да бъде съгласуван с Министерството на околната среда и водите. "Липсата на такова становище представлява съществено нарушение на Закона за устройство на територията (ЗУТ)", се казва в съобщението. Същия мотив за нарушение на закона посочиха и от Регионалната дирекция по околната среда през миналата седмица.


Единствената цел, която кметът на Царево Георги Лапчев твърди, че е искал да постигне, когато внесе точката на заседанието на общинския съвет, е да се урегулира път до плаж "Силистар", който обаче минава през частен имот.

Според областния управител, за да постигне това, кметът е трябвало да предложи изработването на "парцеларен план за неурбанизираните територии или регулационен план в урбанизирана площ", а не подробен устройствен план - план за застрояване за частен имот.


В областната управа получиха документите за решението на общинския съвет едва вчера - 10 дни след заседанието, на което беше одобрен подробният устройствен план. В същия ден премиерът Бойко Борисов нареди на кмета да не спазва решението на съветниците (кметът и мнозинството в съвета са от ГЕРБ), а на 29 август поиска от областния управител Вълчо Чолаков (член на Националния съвет на СДС) да спре одобрението на плана.


Още по темата

Горещи теми

Още от Дневник

Радан Кънев: България е малка, колкото политическият капацитет на Бойко Борисов (допълнена)
Елена Енева, психолог: Вредно за психиката на детето е да се иска да определи кой от родителите е лош и кой - добър
"Ботев" стигна финала за купата след нов трилър с шест гола срещу ЦСКА