Орнитолози настояват четири вида птици да бъдат вписани в Червената книга като изчезнали

© Юлия Лазарова, Дневник

Осем вида птици най-вероятно напълно са изчезнали от природата през последните 2-3 десетилетия. Това показва проучване на орнитолози, които дори настояват някои от вписаните видове в Червената книга като застрашени от изчезване да бъдат обявени като вече несъществуващи.


Най-популярният вид от предполагаемите изчезнали птици е Cyanopsitta spixii (Спиксов ара). Това е папагалът, който е използван като прототип на героя Блу от анимационния филм "Рио" от 2011 г. Този вид птица живее в джунглите на Бразилия, но не е виждан в дивата природа от 2000 г.


Орнитолозите все пак дават надежда за вида, тъй като има данни, че подобни папагали живеят в плен, отглеждани от частни лица, въпреки че това е забранено.

Сред другите изчезнали видове са Cichlocolaptes mazarbarnetti, наблюдаван за последен път в дивата природа през 2007 г.; Philydor novaesi, който не се среща в дивата природа от 2011 г.; Melamprosops phaeosoma, видян за последно през 2004 г. За тях се твърди, че са напълно изчезнали.


Още четири вида птици са опасно близко до изчезването си от природата, ако това вече не е станало. Това са Charmosyna diadema, Vanellus macropterus, Glaucidium mooreorum и Anodorhynchus glaucus. Орнитолозите настояват тези видове да бъдат третирани като критично застрашени или вероятно изчезнали.

Пет от осемте изчезнали вида обитават Южна Америка. Според проучването масовата сеч на горите на континента е довела до изчезването им.

Още по темата

Горещи теми

Още от Дневник

Жена е открита мъртва в столичния кв. "Младост"
Григор Димитров отново загуби от Надал и изпадна от топ 40
Сауната на терасата на Пламен Георгиев е без документи, установи проверката на общината