Държавна ТЕЦ за 5 г. е платила над 570 млн. лв. за въглеродни квоти

© Надежда Чипева, Капитал

Държавната ТЕЦ "Марица изток 2" е платила за 5 г. над 570 млн. лв. за покупка на квоти въглеродни емисии и сега се нуждае от план за стабилизация. Това съобщи пресцентърът на Министерството на енергетиката след като днес ресорният министър Теменужка Петкова е наредила да се създаде работна група, която да анализира финансово-икономическото състояние на дружеството.


Експерти от Министерството на енергетиката, енергийните дружества и Агенцията за устойчиво енергийно развитие следва да разработят конкретни предложения за стабилизиране на дружеството като се очаква те да са готови до края на месеца.


Значителното увеличение на разходите за закупуване на емисии през последните месеци е сериозно предизвикателство пред ТЕЦ "Марица изток 2" ЕАД и "Български енергиен холдинг" ЕАД, се посочва в съобщението. В него се напомня, че ТЕЦ "Марица изток" 2 е основна базова мощност, от стратегическо значение за електроенергийната система както на България, така и на региона.

През миналата година загубата на дружеството беше близо 163 млн. лв. при 98.5 млн. лв. и 72 млн. лв. през предходните две. В класацията на "Капитал" ТОП 100 на най-големите компании в България "Марица изток 2" е най-губещата.

Още по темата

Горещи теми

Още от Дневник

Радан Кънев: България е малка, колкото политическият капацитет на Бойко Борисов (допълнена)
Елена Енева, психолог: Вредно за психиката на детето е да се иска да определи кой от родителите е лош и кой - добър
"Ботев" стигна финала за купата след нов трилър с шест гола срещу ЦСКА